
İslam medeniyetinin yeniden canlandırılmasını amaçlayan zirvede, sürdürülebilir kalkınmadan iyi yönetişime, güvenlikten ticarete, teknolojiden kültüre varıncaya dek farklı konularda paneller gerçekleştirildi.
Türkiye, Malezya, Katar ve İran’ın öncülüğünde 2019 Kuala Lumpur Zirvesi 18-21 Aralık tarihlerinde düzenlendi. Zirvede, Müslümanların yaşadığı sıkıntılar ile İslam ülkeleri arasında dayanışma ve birlikteliğin önemi dile getirildi.
Malezya’nın başkenti Kuala Lumpur’da düzenlenen 2019 Kuala Lumpur Zirvesi’ne katılan liderler, İslam dünyasının sorunlarının çözümü ve Müslümanlar arasındaki dayanışmanın önemine ilişkin önemli mesajlar verdi.
Malezya Başbakanı Mahathir Muhammed’in davetiyle İslam aleminin sorunlarına çözüm aramak için toplanan 2019 Kuala Lumpur Zirvesi’nde, Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Katar Emiri Şeyh Temim bin Hamed Al Sani ve İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani konuşmalarını gerçekleştirdi.
Zirvede İslam dünyasının kendi içindeki sorunları, Müslüman toplumların kalkınması, son yıllarda artan İslamofobi, İslam medeniyetinin yeniden yükselmesi, ekonomi ve iş birliği gibi çeşitli alanlarda konuşmalar yapıldı.
Müslümanlar arasında başlıca birlik çağrısının yapıldığı zirvede liderler, İslam ülkelerinin eksikleri, yaşanan sıkıntılar, mevcut sorunlarla yüzleşilmesi ve sorunların çözümü konusunda fikirlerini ortaya koydu.
Zirvenin açılış oturumunda konuşan Erdoğan, Malezya’nın öncülüğünde bu yıl ilk kez liderler düzeyinde yapılan Kuala Lumpur Zirvesi’nin ümmetin vahdetine katkı sağlamasını diledi.
Cenevre’de katıldığı Küresel Mülteci Forumu’nda, dünya sisteminin adalet ve hakkaniyet eksenli yeni bir yapılanmaya ihtiyaç duyduğunu söylediğini hatırlatan Erdoğan, ”2. Dünya Savaşı’nın galipleri tarafından kendi çıkarlarını korumak gayesi ile kurulan, 1,7 milyarlık İslam aleminin kaderini Güvenlik Konseyi Daimi üyesi 5 ülkenin keyfine bırakan sistem artık ömrünü tamamlamıştır. İslam ülkelerini bir araya getiren İslam İşbirliği Teşkilatı gibi platformların da etkinliğini artıracak şekilde güncellenmesi şarttır.” ifadelerini kullandı.
Başbakan Mahathir ise yaptığı konuşmada, bu zirvenin din değil, Müslümanların mevcut durumu üzerine müzakere amacı taşıdığını ifade ederek, ”Hepimiz biliyoruz ki Müslümanlar kendi ülkelerinde bir kriz halindedir. Vatandaşlarının ülkelerini terk edip gayrimüslim ülkelere göç etmek zorunda kaldıklarını görüyoruz.” dedi.
Müslümanların ve İslam’ın bugün terörizm ve kötü devlet yönetimiyle eşit görüldüğü yorumunda bulunan Mahathir, ”Mevcut durumumuzu dürüst bir şekilde değerlendirecek olursak kabul etmeliyiz ki dinimiz iftira ve hakaretlere maruz kalmaktadır.” değerlendirmesinde bulundu.
Şeyh Temim de, Katar’ın ihtiyaç halindeki ülkelere eğitim, fakirlikle mücadele ve kalkınma başlıklarında koşulsuz ekonomik yardım yaptığına dikkati çekerek, ülkesinin kalkınma planlarında beşeri ve toplumsal kalkınmaya özel bir önem verdiğini kaydetti.
İslam dünyasının başarısının, farklılıkları değil ortak yönleri öne çıkaracak bir iş birliğiyle mümkün olduğunu ifade eden Şeyh Temim, İslam dünyasının, barış, güvenlik ve olgun yönetim konusunda tehditlerle karşı karşıya olduğunu aktardı.
Cumhurbaşkanı Ruhani ise İslam dünyasının kalkınmasının önünde kültürel, ekonomik ve güvenlik sorunları bulunduğunun altını çizerek, İslam dünyasının Afrika’nın en batısından Asya’nın en doğu noktalarına kadar birçok güvenlik tehdidiyle karşı karşıya olduğunu vurguladı.
Zirve 3. gününde Müslümanlar arasında başlıca birlik, İslam ülkelerinin eksikleri, mevcut sorunlarla yüzleşilmesi ve sorunların çözümü konusunda liderlerin yaptığı konuşmalarla sona erdi.
Zirve, İslam Ülkelerinin Savunma ve Teknoloji İş Birliklerinin İmzası Oldu
Kuala Lumpur Zirvesi kapsamında Malezya’da Türkiye’nin imzaladığı anlaşmalar şöyle:
Savunma Sanayi Alanındaki İyi Niyet Anlaşmaları
1. Baykar Makina ve Tegac arasında insansız hava aracı üretimi geliştirilmesine yönelik iyi niyet anlaşması.
2. TİSAŞ ile KOP Mantap Arasında silah ve ekipman üretimi alanında iyi niyet anlaşması.
3. İstanbul Denizcilik AŞ ve Boustead Tersanesi arasında Çok Maksatlı Destek Gemisi (Multi Roll Support Ship(MRSS)) projesine teklif verilmesine yönelik anlaşma.
4. İstanbul Denizcilik AŞ ve dokuz alt yüklenici firmadan oluşan KITeMM konsorsiyumu arasında Malezya’daki gemi inşa, onarım ve bakım projelerinde iş birliği anlaşması imzalanmasına yönelik iyi niyet anlaşması.
5. İstanbul Denizcilik AŞ ile Kuala Lumpur Üniversitesi, Teknoloji Birikim Kurumu (TDA) ve SEFT arasında yerel Çok Maksatlı Karakol Gemisi dizaynı geliştirilmesine yönelik iş birliği anlaşması.
6. HAVELSAN ve BHIC ADT arasında Malezya Deniz Kuvvetleri gemileri için savaş yönetim sistemi yazılımı ve sistem entegrasyonu alanında (modernizasyon ve yeni platform üretimi) ortak çalışma anlaşması.
7. HAVELSAN ve AR Eastern arasında Malezya Hava Kuvvetleri Batı ve Doğu Bölgeleri Komuta Kontrol Sistemleri Entegrasyonu, yedek sistem oluşturulması ve Malezya Hava Kuvvetlerinin komuta, kontrol, muhabere, bilgisayar, istihbarat, gözetleme ve keşif yazılımı ihtiyaçları için iyi niyet anlaşması.
8. HAVELSAN ve BIT arasında Malezya Kara Kuvvetleri Siber Savunma Taktik Operasyon Merkezi Projesi için iyi niyet anlaşması.
9. HAVELSAN ve AMP Grup arasında Sahil Radar Gözetleme Sistemi Projesi iyi niyet anlaşması.
10. Türk Havacılık ve Uzay Sanayii (TUSAŞ) ile CTRM arasında uçak yedek parça üretimine yönelik iyi niyet anlaşması
11. Altınay ve Malezya Milli Savunma Üniversitesi arasında Taktik İnsansız Hava Aracı geliştirilmesi alanında iyi niyet anlaşması.
12. ASELSAN ile Sapura arasında yazılım tabanlı telsiz teknoloji transferi iyi niyet anlaşması.
Hükümetler Arası İyi Niyet Anlaşmaları
13. Bilim ve Teknoloji Alanında Türkiye ve Malezya Hükümetleri Arasında Ortaklık Anlaşması.
14. Türkiye (TÜBİTAK), Malezya (UPNM), Katar (Qatar Foundation), Endonezya (Lipi) ve Pakistan (ICCBS) arasında Mükemmeliyet Merkezi (Center of Excellence) oluşturulması için iyi niyet anlaşması.
15. İslamofobi ile mücadele amacıyla ortak televizyon kanalı kurulması hakkında Türkiye, Malezya, Pakistan arasında iyi niyet anlaşması.
16. Türkiye, Malezya ve Endonezya arasında İslami Bilimler Alanında Genç Öğrenci Değişim Amaçlı İyi Niyet Anlaşması.
Ticari İyi Niyet Anlaşmaları
17. TUYAR ile Silterra arasında mikroçip üretimi konusunda iyi niyet anlaşması.
18. Yonga Teknoloji ile Silterra arasında mikroçip üretimi konusunda iyi niyet anlaşması.
Kaynaklar:
Kuala Lumpur Zirvesi’nin Açılışı Yapıldı (AA)
Kuala Lumpur Zirvesi’ne savunma ve teknoloji iş birlikleri damga vurdu. (AA)